
Friptură de conopidă
Conopida a devenit parcă vedetă anul ăsta. Și pe bună dreptate. Și eu m-am îndrăgostit de ea. Îmi place că poate fi consumată crudă și e crocantă, o poți găti la abur, la cuptor, la tavă. Posibilitățile sunt nelimitate. Eu am vrut să o savurez aromată, încă plină de textură și cumva frumoasă. în toată gloria ei.
Ingrediente
- 1 căpățână conopidă
Pentru sos
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură sos worcester
- 1 linguriță miere
- 1/4 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 1 linguriță usturoi granulat
- 1 linguriță fulgi de ceapă
- 1/4 linguriță boia afumată
- 1/4 linguriță turmeric
- 1/4 linguriță 5 condimente chinezești
Metoda
- Conopida se taie pe longitudine, având grijă ca două bucăți să prindă cotorul. Acest lucru ajută să nu se destrame.
- Într-un bol mic se amestecă ingredientele pentru sos și se omogenizează bine.
- Încingem o tigaie cu un start subțire de ulei și adăugăm la prăjit conopida. O ungem pe partea superioară cu jumătate din sos și lăsăm la prăjit 10 minute la foc mediu spre mic, cu capac, sau până se caramelizează puțin. Apoi întoarcem pe cealaltă parte și ungem cu restul de sos. și mai lăsăm alte 10 minute.
- Eu am servit cu orez basmati cu șofran și câteva roșii cherry coapte câteva minute lângă conopidă.