Păstrăv somonat cu paste de zucchini și sos de unt ars cu lămâie
Am descoperit recent gătitul la abur și îmi place. Faci imediat un pește cu legume în aceeași… sită. Iar pastele de legume gătite doar puțin la abur sunt vis. Rămân întregi și ferme dar nu crude, crocante și delicioase. Iar beurre noisette, adică untul ars, este o revelație descoperită la cursul de bucătar. Mirosul și gustul te dau pe spate. Iar cu adaosul de lămâie merge perfect în combinație cu peștele.
Ustensile
- Răzătoare multifuncțională
- Sită pentru gătit la abur
- Oală cu capac
Ingrediente
- 1 file păstrăv somonat
- 1 zucchini
- sare și fulgi de chilli
Pentru sosul beurre noisette cu lămâie
- 60 g unt
- 1 lămâie
- un praf de sare
Metoda
- Într-o oală cu capac destul de încăpătoare pentru sita de gătit la abur, adăugăm apă cât un deget, două. Punem peștele în sită și sita în oală. Punem capacul și punem la gătit 30 de minute la foc mic.
- Între timp, pregătim beurre noisette. Este un unt ”ars” care miroase divin și este ușor dulceag. Într-o crăticioară, punem la topit 60 g unt la foc mic spre mediu. Rotim din când in când crăticioara și avem grijă să nu se lipească. Când untul își schimbă culoarea în auriu-maroniu (arămie) și începe să miroasă a alune de pădure coapte, atunci este gata.
- Transferăm imediat într-un bol pentru a opri procesul de ardere și amestecăm cu zeama de la o lămâie și putină sare. Sosul ar trebui să iasă puțin legat, omogen.
- În ultimele minute, dăm zucchini pe răzătoare. Oprim focul oalei în care se gătește peștele, adăugăm în sită zucchini și punem la loc capacul. Lăsăm așa 5 minute să se gătească puțin.
- Asamblăm adăugând pastele de zucchini, apoi peștele, turnăm sosul peste și asezonăm cu fulgi de chilli.