
Quiche cu ricotta, bacon si broccoli
Nu tot timpul avem chef sau timp să ne gătim ceva dimineața. Așa că un quiche făcut în week-end este perfect. Rezistă foarte bine la frigider și este delicios.
Ingrediente
Pentru crustă
- 175 g făină albă de grâu
- 100 g unt rece tăiat cubulețe
- 1 gălbenuș
- 3-4 linguri apă rece
- un praf de sare
Pentru umplutură
- 3 ouă + albușul rămas de la crustă
- 100 g smântână grasă
- 250 g ricotta
- 250 g bacon
- 1 mână generoasă broccoli tăiat florete mici
- 100 g cașcaval/cheddar ras
- sare și piper după gust
- un praf de nucșoară măcinată
Metoda
- Baconul se călește câteva minute într-o tigaie antiaderentă fără extra ulei. Se scoate la răcit pe un șervet de hârtie.
- Într-un bol amestecăm ingredientele pentru crustă mai puțin apa. Frământăm bine aluatul până când untul se înmoaie puțin de la căldura mâinilor. Adăugăm apa treptat, doar câtă este nevoie pentru a obține un aluat uniform. Se formează într-o bilă și se dă la frigider pentru 15 minute.
- Între timp pregătim umplutura. Batem ouăle cu smântâna, sarea, piperul și nucșoara. Adăugăm ricotta și omogenizăm bine. Incorporăm apoi și baconul. Puneți deoparte..
- Scoatem aluatul de la frigider pe blatul înfăinat și, cu ajutorul unui sucitor, îl întindem sub forma unui cerc. Măsurăm să fie suficient de mare pentru a acoperi fundul, lateralele și marginea formei de tartă. Transferăm aluatul în formă și îl presăm ușor de margini. Tăiem cu un cuțit excesul de aluat și înțepăm fundul din loc în loc, cu o furculiță. Lăsăm la odihnit 10 minute,
- Se acoperă aluatul cu o folie de aluminiu și se umple cu boabe de fasole sau linte sau orice gen de boabe ajută sa creeze puțină greutate astfel încât aluatul să nu se deformeze. Se coace 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C apoi se scoate folia (cu boabe cu tot) și se mai coace 3-4 minute sau până când devine de un auriu pal.
- Scoatem tava. Turnăm compoziția. Apoi scufundăm în ea floretele de broccoli, distribuite cât mai uniform. Nu este nici o problemă dacă mai rămân puțin afară. Vor arăta și mai frumos. Încheiem cu un strat generos de cașcaval ras fin.
- Mai dăm la cuptor pentru 30-35 de minute la 180°C sau până când crește puțin si devine auriu.
- Se servește cald sau rece alături de salata preferată.